A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, amelynek számos előnyét ismerjük. Sokan azért választják, mert meg szeretnének szabadulni súlyfeleslegüktől, amelyhez a futás kiváló alapot nyújt, ezen felül pedig az egész szervezetre pozitív hatást gyakorol, átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, nem is beszélve a pszichés előnyökről.

Már önmagában az fantasztikus érzés, hogy vesszük a fáradtságot, felvesszük futócipőnket és távtól függetlenül nekiindulunk a kitűzött távnak. Az aerob típusú gyakorlat hatására dopamin, endorfin és szerotonin nevű hormonok stimulálják a központi idegrendszerünket, ami euforikus érzést hoz létre, és ennek a gyönyörérzésnek az intenzitása motivál majd arra, hogy újra és újra felvegyük a futócipőt. A futás természetes nyugtató, ami kedvező hatást gyakorol az idegrendszer működésére, és jó ellenszere a civilizációs ártalmaknak.

Az elhatározás már megszületett, de nem tudod, hogyan vágj bele?

Először is találd meg, hogy mi az, ami motivál! Van, akit egy jól összeállított zenei válogatás telis-tele jobbnál jobb motivációs zenékkel, van, akit egy kényelmes futócipő vagy egy kis napindító/záró kikapcsolódás motivál, de akadnak olyanok is, akiket egy csapathoz való tartozás és a közös mozgás ösztönöz. Már egyre több ilyen futó csoport tart rendszeres (többnyire szabadtéri) edzéseket, így ez sem lehet akadály! 

Mire figyelj, mielőtt futni indulsz?

Ruházat: válassz direkt a futáshoz, sporthoz kifejlesztett, jól szellőző, hamar száradó anyagból készült futónadrágot és felsőt! A lényeg, hogy az anyag kényelmes és bőrbarát legyen, a nadrágod pedig lehetőleg testhezálló, hogy megakadályozza a kidörzsölődést!

Cipő: egy jó futócipő aranyat ér, mert növelheti a teljesítményed, de le is ronthatja, ha nem a megfelelő cipőben futsz. Válassz kényelmes, jól szellőző fazont, ami engedi lélegezni a lábad, de figyelj az ergonómiai kialakítására is: nagyon fontos, hogy megfelelően tartsa a bokád, és ütéscsillapítóval ellátott futócipőd legyen, hogy a talp talajba csapódásának mértékét eloszlassa és csökkentse. A kényelem növeléséhez nagyban hozzájárulhat egy sporttalpbetét is.

Bemelegítés: ügyelj arra, hogy sosem maradjon el. Számos bemelegítő gyakorlat közül választhatsz, amely mobilizálja a futás során leginkább igénybe vett területeket: a csípőd, térded, bokád, és törzsizmaid.

Mire figyelj, miután befejezted az edzést?

Folyadékpótlás: a futás befejeztével 3 dl lehetőleg édes folyadék elfogyasztását javasolják, lehetőleg azonnal, de mindenképpen fél órán belül. Erre a regenerálódás gyors beindítására van szükség. Kerüld a koffein tartalmú italokat, mert ezek gátolják a regenerálódást (a koffein a zsírbontást erőlteti, holott ilyenkor a szervezetnek a bevitt szénhidrátból kellene pótolnia az elvesztett glikogén szintet) és ezáltal sokkal később éri el a szervezet a korábbi feltöltődési állapotot. Ha sóhiányod van nem hasznos csak vizet és édes üdítőket inni, mert ezek tovább higítják a vér sótartalmát, ami végső soron még eszméletvesztéhez is vezethet. Ilyenkor egy sós leves a legjobb folyadékpótlás.

Nyújtás: A megfelelő levezetés és nyújtás sarkalatos pontja a rendszeresen fenntartható testmozgásnak. Mivel az egyenletes ritmus túlterheléshez vezethet, a legegyszerűbb megelőzési mód, amit megtanulhatsz, az az SMR henger használata. Az SMR masszázs megszüntetheti a kötőszövetben, az izompólyákban összegyűlt feszültségeket. A gyakorlatok során lassú, egyszerű mozdulatokat végezve beindíthatod a test regeneráló és öngyógyító folyamatait, ami fájdalomcsillapító és méregtelenítőhatású egyaránt. A mechanikus ingerek, az idegrendszeri hatások és az anyagcsere javulása egyaránt növeli a test-tudatot, ami a sportolóknak elengedhetetlen. Ha pedig még a nyújtás és az SMR hengerezés után is izomfájdalmak gyötörnek, ajánljuk a 4 féle gyógynövényből készült Fisiocrem-et!

Forrás:

https://www.myprotein.hu/blog/edzes/miert-jo-a-futas-mik-az-elonyei-van-e-hatranya/

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20170226/tavaszi-futas/

http://www.futonaptar.hu/science/Sportelettan%20-%20folyadekbevitel.pdf

 

 

×